Jajko to symbol zmartwychwstania, a barwienie ich, świecenie i obdarowywanie nimi bliźnich stało się zwyczajem wielkanocnym. Nazwy jaj wielkanocnych zależne są od sposobu ich ozdabiania:
Kraszanki – jajka ozdabiane jednym kolorem, gotowane w barwnym wywarze uzyskiwanym z roślin: brązowy z łupin cebuli, czarny z kory dębu lub łupin orzecha włoskiego, żółto złocisty z kwiatu nagietka, fioletowy z kwiatów malwy, zielony z pędów młodego żyta, różowy z soku s buraka.
Skrobanki (Drapanki)- jajka ozdabiane wyskrobanym wzorkiem, powstają przez drapanie zewnętrznej barwionej powłoki jajka
Pisanki – powstają przez rysowanie na skorupce gorącym, roztopionym woskiem za pomocą szpilkilub drewienka, a następnie zanurzane w barwniku.
Oklejanki (Naklejanki) – jajka ozdabiane naklejanymi suszonymi kwiatami, listkami, papierem lub włóczką.
Nalepianki – jajka ozdabiane różnobarwnymi wycinankami z kolorowego papieru.
W Polsce zwyczaj malowania jaj sięga X wieku. Malowaniem jaj w Wielkim Tygodniu zajmowały się głównie dziewczęta, chłopcy zaś podczas świąt urządzali wybitki. Zabawa polegała na uderzaniu kolorowymi jajkami jedno o drugie. Którego jajko zostało zbite, ten przegrywał.